Fritidspolitiker Per

0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

FALKENBERG Han kallas ”Politiker-Per” och har lärt sig att leva med att debattera politik oavsett om han är i mataffären eller sitter på ett fik i solen.Men när han är på sitt vanliga jobb, som maskinoperatör på SCA:s fabrik i Falkenberg, ligger han lågt.-Jag behöver en fristad där jag får prata om andra saker. Mina kolleger respekterar det, säger Per Johansson.

Per Johansson i Falkenberg

Livet som fritidspolitiker är tufft, inte särskilt välbetalt men givande när man värderar intryck, upplevelser och förmånen att få vara med att bestämma. Det insåg Per Johansson tidigt.

När han var 14 år gick han med i Centerpartiets Ungdomsförbund efter att representanter från flera partier besökt han skola i samband med en valrörelse.

18 år gammal satt han som yngsta ledamot i kommunfullmäktige.

-Det är större möjlighet att påverka i en liten stad. Vi beslutar om saker som vi själva har en koppling till. Det är enkelt att åka ut och besöka verksamheten innan man tar beslut, berättar Per Johansson.

Men politiken har en baksida. Man får ständigt vara beredd att försvara sina beslut.

-Jag har inga problem med att diskutera politik, men det händer att berusade kommer fram till mig när jag jobbar som  ordningsvakt och vill diskutera. Jag barukar be de återkomma dagen efter, men det är sällan någon som gör, säger Per och skrattar.

Vi pratar om vikten att skärma av sig. Att man lätt blir en offentlig person när man gett sig in i politiken. Per har blivit ”Politiker-Per”.

På SCA jobbar Per skift, en förutsättning för att hinna med sin apolitiska uppdrag. Den tid som blir över fylls av intresset för musik och motor.

-Jag samlar på vinylskivor. Band som Iron Maiden, W.A.S.P. och Anthrax. Det är något speciellt med omslagen. Jag gillar Iron Maiden ”Killers” bäst, säger Per och visar att han tatuerat omslaget på armen.

-Jag har alltid lyssnat på Iron Maiden. Musiken funkar oavsett om man är arg, glad eller om man bara vill koppla av. Det finns ingen olitisk tanke, det är bara riktigt bra musik, säger Per som sett bandet 13 gånger live.

-Fast målet att komma längst fram till scenen har avtagit. Liksom viljan att åka på alla festivaler, sova i tält och sånt. Jag har blivit bekväm. Vill sova på hotell, äta frukost och ta en dusch. Men i år har jag både varit på Sweden Rock Festival i Sölvesborg och Metaltown i Göteborg.

Motorintresset delar han med sin pappa. Förra året köpte han sin drömbil – en Chevrolet Corvette – 93:a, en jubileumsmodell och han är givetvis med i Svenska Corvette-klubben. Per Johansson ser inte sig själv som rikspolitiker i framtiden. Det skulle i så fall vara minister, säger han lite på skoj. Istället vill han fortsätta jobba med olika demokratiseringsprojekt som det han jobbar med i Sydafrika just nu ihop med Centerkvinnorna i Halland.

Det är ett projekt där flera inblandade från Halland hjälper och stöttar de boende i en kåkstad. Per Johansson började jobba i projektet 2006 och sedan dess har det blivit ett tiotal resor till Sydafrika.

-Att få träffa människor som gett sitt blod för rätten till demokrati är så stort att alla borde få uppleva det. Det är det bästa jag gjort. Det vill jag göra mer av, men först skulle jag gärna ta ett par månader ledigt i Afrika. Jag missade alla de där långresorna när jag var yngre, säger Per Johansson.

Per Johansson
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%