Fastighetstidningen: Kajsa Rautenberg

0 0
Read Time:8 Minute, 19 Second

Bara 22 år gammal ärvde Kajsa Rautenberg sin pappas livsverk Slottsmöllans fastighets AB i Halmstad. Energi och ambition hade hon redan, ledarskap lärde hon sig på en militär utbildning.
-Slottsmöllan blev min räddning i sorgen, säger Kajsa Rautenberg och tittar ut över sitt imperium av fastigheter.

Slottsmöllans fastighets AB är unikt och en del av svensk industrihistoria. Fastigheterna har ”särskilt bevarandeintresse” och är därmed belagda med vissa restriktioner.

1823 skapade Kajsas förfäder ett färgeri. Därefter tillkom ett tegelbruk och en textilindustri (som senare blev nuvarande Albany International). 1989 bildades Slottsmöllans fastigheter AB och 1990 flyttade första hyresgästen in. I dag består imperiet av 50.000 kvadratmeter fastighetslokaler i en anrik kulturmiljö. Kajsa är 7:e generationen som bedriver affärsverksamhet på Slottsmöllan.

Till fastigheterna hör ett eget kraftverk i ån Nissan, vars vatten i dag är så klart och rent att laxbeståndet ökat. Det är inte ovanligt att på rätt tid på året se laxen vandra uppför kraftverkets två laxtrappor.

Det är lite mer än ett år sedan som Kajsas pappa, ”superentreprenören” Sven Rautenberg fick en hjärtattack när han läste av elmätaren på långfredagen och avled bara 60 år gammal.

-Pappas död kom så plötsligt. Han var så aktiv, motionerade och tävlade i ridning. Jag hade jobbat ett och ett halvt år på Slottsmöllan när han dog, berättar Kajsa.

-Men pappa lever vidare här. Man måste tänka på att alla har en fight i livet. Det är inte bara jag som förlorat min pappa så tidigt. Alla har sin historia. De skapar en styrka också. Utmaningen är hur man hanterar framtiden. Det gäller att ta tillvara på nära och kära varje stund.

Såren efter pappas bortgång är långt ifrån läkta. Det är svårt att prata om vad som hände den dagen för lite mer än ett år sedan. Men Kajsa blinkar bort tanken och tittar över de tegelröda husen. Några skolungdomar från Wallbergsskolan, som är inhysta i några av lokalerna, har rast och står och hänger och snackar, tittar i mobiler och suckar över värmen.

När Kajsa jobbade ihop med sin pappa på Slottsmöllan ansvarade hon för marknadsföring och hemsidan, men fick också lära sig en del om ritningar och hyra ut lokaler.

-Jag har väl alltid trott att jag skulle jobba här, men kanske inte som vd. Jag drömde om att ha en blomsteraffär här på Slottsmöllan, men nu blev det inte så, säger hon.

-Jag har vuxit upp här. Jag kan byggnaderna utan och innan. Slottsmöllan blev min räddning i sorgen. Det kändes helt naturligt att gå in som pappas efterträdare. Han blev min inspiration och jag kommer att fortsätta förvalta bolaget i hans anda, men på mitt sätt, säger Kajsa.

Kajsa är sambo med en militär och det blev därför en naturlig tanke att gå grundläggande militär utbildning i tre månader. Hennes nära medarbetare, projektledare Christer Jakobsson säger att Kajsa förändrades mycket under utbildningen.

-Hon blev faktiskt vald till bästa soldat i plutonen, avslöjar han och berättar hur Kajsa imponerar genom att ta stort ansvar och ledningsfrågor på allvar. Att enkelt stiga upp inför mängder med människor och tydligt få fram vad hon vill.

Kajsa skrattar lite förläget.

-Militär grundutbildning var det roligaste jag gjort och jag är glad att jag vågade ta steget. Jag lärde mig framför allt ledarskap. Att det går att flytta sina gränser. Att bita ihop när det är jobbigt. Att man kan mer än man tror, säger hon.

Slottsmöllans fastigheter AB har genomgått en stor förändring på bara ett par år. Från att vara nedgågna industrilokaler påbörjade Sven Rautenberg en varsam renovering och byggde om fastigheterna till företagshotell. I dag jobbar cirka 120 företag från lokalerna, allt från enmansföretag till Swebanks callcenter som sysselsätter 150 personer.

-Jag är så oerhört stolt över det pappa skapade. Nu är nästan alla lokaler i ordninggjorda och jag ska förvalta de med omsorg. Det är viktigt att fastighetsgästerna inte känner att det blir någon större förändring.

Kajsa får hjälp på kontoret av Christer Jakobsson och Kajsas faster Anna Rautenberg. Lillasyster Moa, 20, sitter med i styrelsen för att få insyn i företaget och få lättare att komma in när hon vill. Med det nära teamet runt omkring sig driver Kajsa företaget i fast grepp.

Uppbyggnadsfasen är avklarad. Nu är företaget inne i en ren förvaltningsfas. Med utrymme för viss förbättring.

-Det är ett omväxlande jobb med allt från marknadsföring, plocka skräp, hyra ut lokaler, ta hand om kraftstationen och vattenfrågor.

-Det jag vill fokusera på är estetiken och miljöfrågor. Det estetiska som går att förbättra med snyggare stenplattor och förbättrade detaljer. Vi har ett par trädgårdsmästare anställda som tar hand om våra parkområden. Det är något vi prioriterar. Vi är rätt hårda på att bevara ”industrilooken” och företag får inte sätta upp vilka skyltar de vill. Vi har ett koncept med egna skyltar som de får använda. Lika för alla.

Miljöfrågor inkluderar både fiskevård och kraftstationen. Slottsmöllan äger vattenrätten i Nissan ända in till Halmstad och Kajsa betonar hur viktigt det är att fortsätta jobba för att vattnet ska bli ännu bättre, ännu renare, och ännu mer syrerikt.

Kraftstationen byggdes 1939 och levererar 6-7 kWh miljövänlig el per år till Slottsmöllan. Det som blir över går till det lokala kommunala energibolaget HEM.

-Vi försöker tänka miljö på alla områden, även genom att återvända så mycket material som möjligt. Vi har ett stort lager med saker som kanske kan användas i framtiden. Om en dörr ska bytas målar vi hellre om en gammal från lagret än köper nu. Det är också ett sätt att ta hand om miljön, men inte alltid det billigaste alternativet.

-Pappa brukade säga att vi skapat den här miljön tillsammans. Att man ska ha rötterna i historien och siktet i framtiden för att skapa framtid. Jag tror hyresgästerna känner vårt engagemang. Vi har bara inflyttning, inga företag flyttar härifrån. Vi försöker ändra på lokalerna efter företagens behov. Behöver de större fixar vi det, behöver de mindre, ordnar vi det. Det är viktigt att behandla alla hyresgäster likadant. Oavsett hur stora eller små företagen är.

Utmed Nissan finns en fastighet med två våningar som står tom. Annars är 94 procent av fastighetsytan uthyrd. Det är ren råyta och har använts av en del reklamfotografer som upptäckt det charmiga med historiens frysta ögonblick, dammet som virvlar runt i solstrålarna och textilindustrins gamla markeringar mellan takbalkarna där ull-lagret förvarades. De lokalerna sparas åt någon speciell.

-Vi tar inte in alla som vill. De måste passa in. Det är viktigt att företagen inte konkurrerar med varandra. Vi ska försöka få alla hyresgästerna att lära känna varandra bättre så att de kan anlita varandra istället för företag utifrån. Det ska kännas som en stor familj.

Viktigt har också varit att inte bara skapa ett företagshotell utan att Slottsmöllan bibehåller sin status som en mötesplats.

-Vi vill att området ska vara öppet för allmänheten. Vi har inte bara vanliga företag här utan judoklubben, Friskis & Svettis, en skateboardpark, Arosfortet och Laserdome och Gocartbana. På så vis fostrar vi nästa generation. En tonåring som kör gocart på Slottsmöllan kanske väljer att driva sitt företag härifrån om några år, säger Kajsa.

Nya hyresgäster bjuds in för att ta del av arbetet med att anpassa lokalerna efter deras önskemål. Något som minskar klagomålen i efterhand.

Även om Slottsmöllan på sätt och vis kan ses som ett eget samhälle i staden med egen elförsörjning är företaget också berört av kommunens monopol när det gäller exempelvis fjärrvärme. Och det är inte alltid positivt.

-Vi betalar 50 öre per kwh plus moms i fjärrrväme medan privatpersoner har momsen inkluderad. Samtidigt har vi många hyresgäster som är ideella föreningar och som inte är momspliktiga, vilket gör att momsen blir en ren kostnad för oss. Det känns inte riktigt okej.

Det låter som om den här frågan inte är slutdiskuterad. Den som för snabbt bildar sig en uppfattning om Kajsa genom att bara ta hänsyn till hennes vackra yttre får vänta sig mothugg. Fastighetsvärlden har fått en stark kvinna att ta hänsyn till.

Och att vara kvinna i fastighetsbranschen med flest manliga vd:ar är en utmaning.

-Det är lätt att sticka ut i mängden. Men roligt också. Jag ser bara fördelar. Jag försöker vara tydlig när jag pratar. Jag vet vad jag vill, säger hon och fortsätter i samma andetag.

-Jobbet är väldigt roligt. Jag känner glädje varje dag när jag går hit. Fast ibland tänker jag – tänk om pappa levt, vilken bra kombination vi hade blivit, vilket team!

Kajsa hann inte med den utbildning hon hade tänkt innan hon fick gå in som vd. Hon läste lite juridik, men planerar att skräddarsy en utbildning som hon känner att hon behöver för att driva företaget så bra som möjligt.

-Svårigheter skapar också ett driv som gör att man tar sig igenom saker. Jag försöker ta lärdom av pappa som tänkte utanför boxen. Att skapa något och tro på det. Jag tror faktiskt att pappa hade varit stolt över mig i dag, säger hon.

Tio snabba frågor:
Vackraste huset? För mig är det sommarhuset i Östergötland, nära Eksjö. Men det är inte huset i sig. Det är miljön som skapar det vackra i enkelheten.
Min bästa egenskap? Positiv och driftig.
Min sämsta egenskap? Inte tillräckligt stresstålig.
Dold talang? Skapar vackra blomsterarrangemang och duktig på att texta
Senaste läst bok? Många påbörjade.
Favoritpryl? Pappas ärvda slalomskidor.
Plats jag gärna återvänder till? Sommarhuset i Östergötland.
Person jag beundrar? Min pappa, men jag har också flera andra förebilder här på Slottsmöllan.
Finaste hästen? Min C-ponny Take That

Faktaruta Kajsa:
Namn: Kajsa Rautenberg
Ålder: 23 år
Verksam: vd för Slottsmöllans fastighets ab
Född: i ett av privathusen på Slottsmöllan i Halmstad
Bor: på Slottsmöllan
Familj: sambo specialistofficer Mikael Eriksson, lillasyster Moa, 20, mamma Pia och faster Anna
Intressen: Ridning, elittränat i många år och har vallacken ”Lordanos”.

Faktaruta Slottsmöllan:
Slottsmöllans fastighets AB
50.000 kvm fastighetslokaler
Omsätter drygt 35 miljoner kronor
Inhyser cirka 120 företag
Äger även marken runt omkring, Laxön (en ö mitt i Nissan), jordbruksmarker, vattenrätten ända ner till stan och kraftstationen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%