Artikeln publicerades i Göteborgsposten den 20 januari 2013
Genom att isolera utvalda tarmbakterier från smala barn och sätta in i feta barn hoppas forskaren Fredrik Bäckhed stoppa barnfetma.
-Övervikt handlar inte bara om fel mat och för lite motion. Vi tror också att en förändrad tarmflora kan påverka fetma, säger han.
I dag drabbas 3-4 procent av barn av fetma. Det finns en socioekonomisk faktor i statistiken. Ju lägre socioekonomisk status, desto fler fall.
-Barnfetma är ett relativt nytt problem. Runt andra världskriget var brist på energi ett större problem, även i västvärlden, och evolutionärt har det snarare varit en fördel att kunna tillgodogöra sig mycket energi. Vi arbetar därför efter hypotesen att bakterierna i tarmen kan underlätta nedbrytningen och upptaget av näring från maten, säger professor Fredrik Bäckhed.
Hans forskning bedrivs på Wallenberglaboratoriet på Sahlgrenska i Göteborg, men proverna tas på sjukhuset i Halmstad. Där har forskare som leds av Josefine Roswall under flera år samlat avföringsprover från nyfödda. Av 3.000 barn följs 500 upp mer noggrant. De får lämna avföringsprov även vid 4 månader, 1, 3 och 5 år.
Fredrik Bäckhed har tidigare forskat i USA och var med i det forskarlag som först visade att bakterier kan bidra till fetma och att bakteriefloran är förändrad i feta möss och människor.
I människans tarm finns cirka tio gånger fler bakterier än vad vi har celler i kroppen, dessa organismer väger cirka 1,5 kilo och bidrar till vår ämnesomsättning.
Det svenska forskarlaget har samlat prover under tre år. I dag är de klara med en sammanställd katalog av tarmfloran av 100 barn upp till ett års ålder. Nyligen fick Fredrik Bäckhed och hans team 31 miljoner kronor från Wallenbergsstiftelsen för att under fem år prova sin tes.
-Vi vill titta på sammansättningen av tarmfloran hos barnen, hur den förändras när de blir äldre, om de haft tillägg, förlösts med kejsarsnitt, om det uppstått fetma eller andra sjukdomar, säger Fredrik Bäckhed.
-Vi vill också studera funktionen av tarmfloran och försöka identifiera de bakterier som verkar vara skyddande mot fetma. Om vår hypotes är korrekt hoppas vi kunna isolera bakterierna, karaktärisera dem och försäkra oss om att vi inte överför några bakteriers som kan vara skadliga.
Kanske kan man i framtiden till och med förutse vilka som kan ha en förhöjd risk att utveckla fetma och sätta in åtgärder tidigare i förebyggande syfte.
-I somras visade vi tillsammans med kolleger från USA och Finland att tarmfloran hos gravida kvinnor förändras under graviditeten, säger Fredrik Bäckhed.
En svårighet är att försöka få tarmfloran att ändras och inte ändras tillbaka.
-Man vet att tarmfloran kan återetableras efter antibiotikabehandling vilket visar att det kan vara svårt att påverka tarmflorans sammansättning, säger Fredrik Bäckhed och berättar att man i USA givit möss antibiotika som motsvarar den mängd som öroninflammationsbarn får och att de då ökade i vikt, något som ytterligare bevisar att tarmfloran spelar en viktig roll i förhållande till vikten.