På studentfest i Växjö hos min bästis Eva, som jag känt sedan jag var fem år, bjöds vi på Lemon posset, en engelsk krämig efterrätt med härlig syra. Kocken var Evas mamma Lena. Hon förmedlade ett recept jag bara måste dela med mig av! Det är enkelt att tillaga eftersom man varken behöver ägg eller gelatin. Den innehåller helt enkelt grädde, socker och citronsaft. Det beror på att grädden ystar sig i kombination med syran i citronsaften. Kaseinet koagulerar. Ta inte ljusa eller grönfärgade citroner, som är sura. Citroner med tunt skal är saftigast.
Till 4 personer:
3 dl grädde, 1 dl strösocker, saften från 1 stor citron (eventuellt lite skal om man önskar kraftig citronsmak).
Koka upp grädden och sockret under omrörning på lagom värme och fortsätt puttra i några minuter. Ta kastrullen av värmen och tillsätt citronsaften. Smaka av, vispa kraftigt tills den tjocknar. Häll upp i serveringsglas, ställ i kylen tills krämen stelnat. Vi fick vår härliga lemon posset med krossade svartvinbär blandade med socker. Helt otroligt gott!